HISTORIA

Teatteri Nirvana perustettiin Teatterikorkeakoulussa vuonna 2008. Perustamiskokous pidettiin ”Nevermind – tarinoita nuoruudesta” -esityksen harjoitusten yhteydessä. Silloin mukaan liittyi lähes koko Nevermindin työryhmä. Ajatus omasta ryhmästä lähti mm. tarpeesta kehittää näyttelijäntyötä ja teatteriestetiikkaa oman sukupolven kesken ja kohti omannäköistä lopputulosta. Nevermindissa oli mukana myös bändi, joten mukaan lähti muusikoita ja säveltäjiä. Nirvanan ajatuksena oli alunperin myös kokeilla erilaisia tapoja käyttää musiikkia teatteriesityksissä. Samaa voisi sanoa myös videon ja elokuvan yhdistämisestä teatteriin. Nevermindin myötä myös elokuvalan ihmisiä lähti mukaan Nirvanan toimintaan.

Vuonna 2008 ryhmälle äänestettiin Kumpulan kallioilla pidetyssä kokouksessa nimi. ”Teatteri Nirvana” sai ehdotuksista eniten suosiota varmaankin siksi, että Nirvana -yhtyeen musiikki ja esiintymistapa olivat Nevermind -esityksen estetiikan ihanteina. Tämä tarkoittanee rohkeutta, häpeämättömyyttä ja arvaamattomuutta yhdistettynä toimiviin biiseihin. Teatteri Nirvanan jäsenet ovat pääosin 80-luvun
alkupuolella syntyneitä, joten Nirvana oli siten monille myös osa sukupolvikokemusta. Lisäksi nirvana, kuolemanjälkeinen henkinen olemattomuuden tila, tuntui tarpeeksi mahtipontiselta ja ristiriitaiselta teatteri-sanan kanssa. Teatteri Nirvanahan voidaan ymmärtää myös ”esitetty nirvana” eli ”valenirvana”

Nevermind -esityksen jälkeen ryhmä piti vuoden hiljaiseloa. Muutamia uusia jäseniä liittyi mukaan, mutta seuraavaa esitystä vasta hauduteltiin. Jussi Moila kirjoitti Paratiisi-näytelmän vuonna 2009 ja sen jälkeen ryhmä etsi esitykselle sopivaa foorumia moneltakin suunnalta. Lopulta keväällä 2010 Teatteri Takomon taiteellinen johto ilmaisi kiinnostuksensa yhteistyöhön ja siten Paratiisin tuotannollinen prosessi lähti käyntiin. Paratiisin myötä ryhmä laajeni monikultuuriseksi, koska pakolaispojasta kertova teksti vaati mielestämme laajempaa kulttuurista näkökulmaa.

Paratiisi tuli Sini Pesosen ohjaamana ensi-iltaan helmikuussa 2011 ja herätti laajalti huomiota aiheensa ja muotonsa kautta. Se käyttii Michael Jacksonin tanssiliikkeitä ja musiikkia, vaikka kuvasi sotaa ja rasismia. Esitys oli koko kevään ajan loppuunmyyty ja se varattiin keskeisille suomalaisille teatterifestivaaleille Tampereen Teatterikesään ja Helsingin Stage-festivaalille.

Tulevaisuudensuunnitelmissa Teatteri Nirvanalla on mm. Nevermind -elokuva sekä Quentin Tarantinon innoittama Girls Just Wanna Have Fun -esitys.